Jakiego sprzętu i akcesoriów potrzebujemy do domowego produkowania wina? Ten temat interesuje głównie osoby, które rozpoczęły już przygodę z samodzielnym wytwarzaniem trunków. Dzisiaj opowiemy o dosyć istotnych przedmiotach dla każdego winiarza. Pamiętajcie, że większość z nich znajdziecie jedynie w sklepach branżowych albo alkoholowych, korzystnym rozwiązaniem jest też zamówienie ich przez Internet u producenta. Zapraszamy do przeczytania poniższego artykułu.
Pożywka do wina
Aby proces fermentacji przebiegł poprawnie i szybko, musi być spełnionych kilka warunków. Po pierwsze, owoce, z których robimy moszcz, nie mogą być nadpsute ani nadgniłe, trzeba tego mocno pilnować podczas ich mycia i przygotowywania. Często zdarza się, że nawet przez jedną zepsutą sztukę całe wino zaczyna po prostu… śmierdzieć. Po drugie, potrzebujemy drożdży winiarskich, które rozłożą cukry na etanol i dwutlenek węgla. W sklepach branżowych możemy kupić drożdże winiarskie do konkretnego gatunku wina albo po prostu drożdże uniwersalne, które nadadzą się do każdego gatunku alkoholu. Jaką rolę w tym wszystkim pełni pożywka do wina? Pożywka do winiarska służy głównie drożdżom, usprawniając ich działanie i regulując cały proces fermentacji. Dodawanie jej do wina nie jest konieczne, ale może pomóc. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowym wytwarzaniem wina, pożywka będzie dobrym rozwiązaniem, zwłaszcza jeśli nie jesteś pewien czy użyłeś odpowiednich drożdży. Pożywki winiarskie często zawierają witaminy (głównie witaminę B). Nie są też drogą inwestycją, cena za jedną saszetkę waha się pomiędzy 1,5-7 zł, w zależności od ich zawartości. Dzięki niej możemy być pewni, że proces fermentacji nie wymknie się nam spod kontroli.
Środki klarujące
Kolejnym przydatnym dodatkiem do domowego wina są środki klarujące. Podobnie jak w przypadku pożywek winiarskich nie są obowiązkowym składnikiem, jednak stosuje się je dosyć powszechnie. Środki do klarowania nadadzą się właśnie w produkcji domowych trunków takich jak wino czy nalewka. Obecnie w sklepach branżowych są dostępne bardzo szybkie substancje, które wyklarują płyn już po 24 godzinach. Dodawanie ich do wina nie wpływa na smak i aromat produktu finalnego. Warto pamiętać, że środki klarujące dodajemy do wina po przeprowadzeniu procesu fermentacji. Jeśli dodamy je za szybko, nie zadziałają tak, jak trzeba i spowolnią pracę drożdży. Za jedną saszetkę, która wystarczy nam na ok. 25 litrów wina, zapłacimy około 5 złotych. Pamiętajcie, by postępować zgodnie z instrukcjami zawartymi na saszetce.
Lak do butelek
Następnym produkt będzie nam potrzebny na samym końcu domowej produkcji. Mowa o laku do butelek, którego potrzebujemy do uszczelnienia korków. Prócz laku możemy z powodzeniem zastosować też kapturki termokurczliwe – wszystko zależy od preferencji. Jakie są plusy laku? Oprócz zabezpieczenia wina przed dostaniem się do butelki powietrza, lak ma walory estetyczne. Nada butelce starodawnego wyglądu. Jak używać laku? Nie jest to skomplikowane, lak wystarczy dokładnie pokruszyć i podgrzać do momentu, aż stanie się jednolitą masą. Butelki lakujemy właśnie wtedy, gdy lak jest ciepły poprzez zanurzenie w nim szyjki butelki. W sklepach branżowych kupimy jedną laskę laku za ok. 2.50, są dostępne w szlachetnych kolorach, np. wiśniowym, złotym, srebrnym, butelkowozielonym - można je dopasować do koloru wina, butelki, albo zaprojektować zgodnie z etykietką. Dzięki temu nasze wino będzie bardziej spersonalizowane. Po procesie dojrzewania tak przyozdobiona butelka będzie świetnym prezentem na każdą okazję.
Polecamy
Najnowsze
Jak zrobić domowe wino? Przepis.
Robienie domowych alkoholi jest w Polsce coraz popularniejsze. Nie inaczej jest z winem – i chociaż w tym przypadku często znacznie... [...]