• Jakie drożdże wybrać do domowej produkcji wina?

    Rynek winiarski rośnie w siłę wraz z coraz większą ilością osób, które chcą wytwarzać swoje domowe trunki. Początki przygody z domową produkcją wina mogą być trudne ze względu na szeroką ofertę zarówno sprzętu, jak i potrzebnych...

  • Jak przyrządzić domowy wermut?

    Wina ziołowe ze względu na swój specyficzny smak przyciągają znacznie mniej zainteresowanych, niż słodkie wina z owoców. Warto jednak przetestować smak i właściwości wermutów, które dawniej miały swoje zastosowanie głównie lecznicze...

  • Poradnik winiarza: tanina winiarska

    Taniny to związki znajdujące się naturalnie w roślinach, które nadają im charakterystyczny, cierpki smak. Co te substancje mają wspólnego z winem? Podczas domowej produkcji wina wszystko może się zdarzyć, zwłaszcza jeśli nie mamy w tej...

  • Poradnik winiarza: enzymy winiarskie

    Dla wielu osób domowe wytwarzanie różnego rodzaju alkoholi staje się prawdziwą pasją, a jak wiadomo – pasje trzeba rozwijać! Prawdą jest, że cały proces produkcji wina w domowych warunkach, a szczególnie kilka pierwszych etapów...

  • Jakie są rodzaje drożdży? O drożdżach winiarskich

    Oferta drożdży na rynku jest ogromna, od drożdży spożywczych, przez gorzelnicze, piwowarskie, winiarskie, do whiskey, aż po drożdże uniwersalne. Ich wybór jednak wcale nie jest trudny, bo producenci zwykle ułatwiają nam sprawę...

  • O pożywce winiarskiej

    Pożywka winiarska, a właściwie pożywka dla drożdży jest bardzo pożyteczną substancją, zwłaszcza jeśli dopiero zaczynamy przygodę z domową produkcją wina. Dzisiaj opowiemy, czym właściwie jest pożywka winiarska, do czego służy i...

  • Jak dezynfekować sprzęt do wina?

    Sprzęt winiarski, a szczególności szklane naczynia, wymaga specjalnego traktowania. Musimy mieć świadomość, że podczas domowej produkcji wina zachodzą procesy na mikrobiologicznym poziomie, a na pierwszym etapie (czyli fermentacji), mamy do...

  • Drożdże, które nie nadają się do produkcji wina

    Bez drożdży nie powstanie żaden alkohol. Te mikrogrzybki są niezastąpione w procesie fermentacji dzięki zdolności do szybkiego i skutecznego rozkładania cukrów na etanol i dwutlenek węgla. Naukowcy poświęcili wiele badań różnym...

  • Do czego służą płatki dębowe w winiarstwie?

    Domowa produkcja wina wciąga bardzo szybko i nawet się nie zorientujesz, kiedy zaczniesz czytać fora i książki o winiarstwie. Dziś porozmawiamy o ciekawym dodatku do wina – płatkach dębowych, które stosujemy zamiast… beczek...

  • Poradnik winiarza: kwaski i kreda

    Wytwarzając samodzielnie wino po raz pierwszy, powinniśmy ściśle trzymać się danego przepisu. Jednak mimo wszystko, wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli – nawet jeśli dokładnie wykonaliśmy punkt po punkcie. Wino może się...

  • Poradnik winiarza: środki klarujące

    Samodzielne przygotowanie wina daje wiele satysfakcji i radości, zwłaszczazwłaszcza że sam proces jest dość skomplikowany i wymaga precyzji oraz cierpliwości. Warto zdobywać wiedzę o winiarstwie na bieżąco, bo rynek branżowy nieustannie...

Kontakt

Tel: 803 457 867

E-mail: kontakt@konkurswiniarskiprw.pl

Zawsze chciałeś spróbować zrobić własny alkohol? Jeśli przy tym jesteś miłośnikiem wina, to na naszej stronie znajdziesz porady i wskazówki dotyczące poprawnego przygotowania tego wykwintnego trunku. Zapraszamy!